In het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum vind je niet alleen de pareltjes van de Nederlandse film, muziek en tv-industrie. Ze houden er ook een archief bij van alle computerspelletjes die ooit in Nederland zijn ontwikkeld. En nu is er zelfs een Nederlandse Games-canon samengesteld! De man die dat bedacht is Jesse de Vos, en hij was bij ons in de studio om hierover te vertellen.

Hij beweert nu minder te gamen dan vroeger, maar dankzij die canon wordt hij toch wel nieuwsgierig want er zitten veel games in die hij nog niet gespeeld heeft. “Dus dat is wel een reden om er weer flink mee aan de slag te gaan”, vertelt hij verder. Games bestaan al ruim 40 jaar en het zou zonde zijn als dit allemaal verloren gaat. “Het is namelijk een interessant stukje geschiedenis”, zegt Jesse.

Zijn eigen favoriet is Jazz Jackrabitt, waarin je als een vrij hysterisch groen konijn schildpadden neer moet schieten. “De graphics zijn fantastisch, en de muziek is lekker groovy”. Het spel is nu te spelen in het Instituut voor Beeld en Geluid. “Het is heel leuk dat kinderen vandaag de dag daar nog heel veel lol in hebben”. Wil jij daar meer over weten?

Luister hier het hele interview terug: