We denken vrijwel allemaal voldoende water te drinken, maar dat is meestal niet zo. Slechts één op de vijftien mensen drinkt de minimum hoeveelheid van zeven glazen water per dag. Vaak vergeten we voldoende te drinken. Hoe gaat dat bij jou?


Onderzoek

Volgens een onderzoek van zorgverzekeraar Menzis komen veruit de meeste mensen niet verder dan vijf glazen water per dag van 0,2 liter: Dat zijn structureel twee glazen te weinig, terwijl de meeste mensen wel denken dat ze voldoende drinken.

Waarom zo weinig?

De meeste mensen die te weinig water drinken vergeten het gewoon, blijkt uit het onderzoek onder 10.0000 mensen van de zorgverzekeraar. 9 procent van de ondervraagden zegt weinig water te drinken omdat ze vinden dat ze er te vaak van moeten plassen.

Ongezond

Te weinig water drinken is ongezond en kan allerlei klachten geven. “Slapeloosheid, vermoeidheid of hoofdpijn. Die klachten kunnen allemaal gerelateerd zijn aan het drinken van te weinig water”, zegt Stephan Bakker van het Universitair Medisch Centrum Groningen tegen RTL Nieuws. “Te weinig drinken zorgt ook voor een verhoogde kans op een blaasontsteking, nierstenen, spierzwakte en ga zo maar door.”

Niet altijd dorst

Je hebt water onder meer nodig om afvalstoffen kwijt te raken en de bloedcirculatie op peil te houden. Zodra die wordt bedreigd, geeft je lichaam een seintje: dan heb je dorst. “Een aantal organen is extra gevoelig voor water, zoals je hersenen”, zegt Bakker. “Maar hoe ouder je wordt, hoe minder vaak dat dorstgevoel opkomt. Dan moet je er zelf vaker aan denken om voldoende water te drinken.”

Wat doe jij?

Heb jij een manier gevonden om er aan te denken; voldoende water drinken? Doe je dat op vaste momenten op de dag of de hele dag door? Gebruik heel hip een water-app op je telefoon die af en toe een seintje geeft dat het weer tijd is voor gemeentepils? We horen het graag van je!