Mensen met zware beroepen moeten eerder recht krijgen op pensioen en AOW, vinden werkgeversorganisaties Ben jij het daarmee eens of niet?Lijst

“Er moet een lijst komen met beroepsgroepen die eerder kunnen stoppen, zoals metaalarbeiders, verpleegkundigen, bouwvakkers en vrachtwagenchauffeurs”, zegt Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW tegen De Telegraaf. Ook MKB-Nederland en landbouworganisatie LTO pleiten voor vervroegd pensioen voor zware beroepen.

Oostenrijk

De werkgevers wijzen naar Oostenrijk. Wie daar zwaar werk doet, heeft al recht op vervroegd pensioen. Het Oostenrijkse ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een lijst opgesteld met 180 beroepen die als lichamelijk of geestelijk zwaar belastend wordt gezien. Het gaat bijvoorbeeld om ploegendiensten, werken in hitte, kou of onder gevaarlijke omstandigheden. Ook medewerkers in de gehandicaptenzorg en verpleegkundigen in de palliatieve zorg vallen onder zware beroepen.

Reactie vakbond

De werkgevers komen met hun voorstel om de vastgelopen pensioenonderhandelingen met de vakbonden en de overheid vlot te trekken. Tuur Elzinga, van FNV zegt in een reactie op het voorstel vast te houden aan de vakbondseis eis dat de AOW-leeftijd voor iedereen bevroren wordt op 66 jaar.

Wat vind jij?

De AOW leeftijd omlaag voor zware beroepen, ben jij daar voor of tegen? En wat valt bij jou in de categorie ‘zwaar beroep’?