In zijn eeuwige zwarte pak met vest-horloge en zwarte hoed was culinair journalist Johannes van Dam een bekende verschijning in Amsterdam. Geliefd door zijn lezers, en gevreesd door restauranthouders vanwege zijn vileine maar ook vakkundige recensies in Het Parool. Het is inmiddels alweer vijf jaar geleden dat hij overleed. Jeroen Thijssen schreef een biografie over de beruchte culinair journalist en zijn turbulente leven.

Johannes heeft flink wat te verduren gehad in zijn jeugd. In de horror-winter van 1963, toen zelfs het IJsselmeer was dichtgevroren, was Johannes samen met zijn vader en zus betrokken bij een auto-ongeluk. De auto raakte te water, en Johannes kon zichzelf en zijn zus nog net redden, maar zijn vader verdronk hierbij.‘’ Hier heeft Johannes zich nog erg lang schuldig over gevoeld. Een leven lang is dit een trauma voor hem gebleven’’, vertelt Thijs.

Als culinair recensent was hij gevreesd. “Er waren restaurants waar Johannes binnenkwam, daar brak de paniek uit. De koks hingen aan het plafond en de bediening stond te trillen’’, zegt Thijs. Een nieuwe bedrijfsleider van een restaurant was zelfs zo nerveus dat ze de jus in zijn hoed goot. Dit restaurant kreeg daarna een slechte beoordeling én een vier!

Ben je benieuwd geworden naar al deze verhalen? Luister hier het hele interview terug: