Als je wel eens op het Leidseplein komt in Amsterdam, dan ken je vast wel het Hirsch-gebouw. Tegenwoordig worden daar iPhones verkocht, maar in 1912 opende hier het eerste modewarenhuis van Nederland: Hirsch & Cie. De oprichter was Sylvain Kahn, en zijn achterkleinzoon Ivo Weyel is nu de archieven ingedoken om verhalen over het gebouw en zijn familie te verzamelen. De columns die hij erover schreef in Het Parool zijn nu gebundeld in het boek Het verleden ruist voorbij.

Hirsch & Cie was geen goedkoop warenhuis. “Hier kwam alleen het allerbeste uit Parijs, dus het was wel echt een luxe winkel voor de gegoede burgerij en adel”, vertelt Ivo. Iedereen die een beetje geld had of beroemd was kwam naar het warenhuis. Zo ook de koninginnen Wilhelmina en Juliana. Maar dat ging niet altijd zonder slag of stoot.  Zo kwamen ze vaak terug om hun jurken te laten verstellen.  “Ze waren zo zuinig als de neten”, aldus Ivo. Ook kwam er eens een japon terug die niet beviel, waar dan wel een wijnvlekje op zat.

Het modepaleis stond vaak in de publiciteit. Bijvoorbeeld tijdens de grote opening. “Het was een hele happening, tijdens de opening werd de eerste modeshow van Nederland gehouden”, zegt Ivo. De mannequins voor die show werden uit Parijs gehaald, die hadden we hier niet. En om de kosten niet teveel op te drijven, sliepen de modellen op de zolder van het warenhuis.

Tegenwoordig is er ook nog veel interesse voor de familiekronieken van Ivo Weyel. “Ik dacht wie is er nou in hemelsnaam geïnteresseerd in mijn familie of in Hirsch. Maar het blijkt dat het een stukje geschiedenis is van Amsterdam, misschien ook wel van Nederland”.

Luister het hele interview hier terug: