De Nederlandse consument is flink meer kwijt aan vaste lasten en boodschappen. Inmiddels gaat 41 procent van ons geld op aan wonen, voedingsmiddelen, zorg en energie. Er blijft steeds minder over voor leuke dingen. Merk jij dat ook in jouw huishoudportemonnee?


Economische groei

Tien jaar geleden ging nog 36 procent van de bestedingen naar basisbehoeften als wonen en zorg. “De ruimte voor leuke dingen is dus nog altijd beperkt en we verwachten dat dit de komende jaren zo blijft”, zegt het Economisch Bureau van ING. Mensen hebben volgens ING nog niet het gevoel dat ze profiteren van de economische groei in Nederland. “Dit jaar zijn die basisuitgaven alleen maar duurder geworden door de verhoging van de btw op boodschappen en de verhoogde energiebelasting.”

Minder kopen

Door de economische groei stijgt het inkomen van huishoudens wel, maar we kopen toch nog steeds minder goederen en diensten dan voor de economische crisis in 2008. Door de vergrijzing zijn mensen meer eigen geld kwijt aan zorg. ING verwacht dat huishoudens de komende jaren ook de klimaatplannen van het kabinet in de portemonnee gaan voelen. Verder is het de verwachting dat de huur van huurwoningen de komende jaren sneller stijgt dan de inflatie.

Leuke dingen?

Een weekendje weg. Lekker uit eten. Iets anders leuks. Heb jij daar het geld nog voor of niet?