Ontwerpster Hester van Eeghen laat al haar tassen en portefeuilles met de hand maken in Italië. Haar stijl is simpel, haar tassen zijn kleurrijk en met heldere lijnen, en altijd zitten er origami-achtige elementen in. “Alsof er een waaier in je tas zit”. Haar ontwerpen zijn te zien in musea over de hele wereld, en dit jaar zit ze 30 jaar in het vak.

Ze viert het jubileum met een tentoonstelling in tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam. Daar kun je een reis maken door een levensgrote tas, met de geur en alles erbij. Je komt onderweg van alles tegen in die tas, want we slepen heel wat mee ons leven lang, vertelt Hester uit ervaring: “paperclips, maandverband, pepermuntjes, lippenstift en fietslampjes, dat zijn allemaal zwervertjes in onze tas.”

Een goede tas biedt houvast in het leven, is de filosofie van Hester van Eeghen. Daarom zitten er in haar tassen altijd veel handige vakjes en geheime hoekjes. “Ik wil mensen verrassen, mijn tassen zijn net kleine schatkamertjes”, vertelde ze in het programma Lunchroom. Haar voorliefde voor deze origami-achtige elementen is ontstaan door de Japanse vouwboeken, waar ze vroeger veel mee zat te knutselen met haar grootmoeder, nichtjes en neefjes.

Ben je benieuwd naar het verhaal? Luister het hele interview hier terug: