Seks kopen moet strafbaar worden in Nederland. Dat is het doel van een burgerinitiatief dat jongerenbeweging Exxpose aan de Tweede Kamer overhandigt. Meer dan 40.000 hebben het burgerinitiatief ondertekend. Ben jij het met ze eens?

Strafbaar

De initiatiefnemers willen dat betaalde seks strafbaar wordt en nemen Zweden als voorbeeld, waar het zogenoemde Nordic-model is ingevoerd.”Zowel sekskopers als derden die aan prostitutie verdienen zijn volgens dat model strafbaar. Wie in de prostitutie zit is niet strafbaar en krijgt hulp aangeboden,” aldus Exxpose.

Mensenhandel

Exxpose wil dat Nederland minder aantrekkelijk wordt voor mensenhandelaren en noemt zich “een beweging van jonge mensen die de realiteit van prostitutie aan het licht brengt’. Op de website stelt de organisatie dat veruit de meeste jongeren die in de prostitutie terechtkomen daartoe gedwongen worden door “urgente financiële nood”.

Normaal beroep

Sinds 2000 probeert Nederland om van prostitutie een normaal beroep te maken, maar volgens Exxpose wordt steeds meer duidelijk wat zich werkelijk afspeelt in de prostitutie. “Zo kon Saban B. jarenlang ongestoord tientallen vrouwen tot prostitutie te dwingen op de legale Wallen in Amsterdam. Mensenhandel blijkt niet te zijn verminderd, maar is juist toegenomen.”

Tweede Kamer

Woensdag overhandigt de jongerenbeweging, die zichzelf christelijk geïnspireerd en politiek onafhankelijk noemt, de handtekeningen van het burgerinitiatief aan de Tweede Kamer. Exxpose hoopt dat de Kamer door het burgerinitiatief gedwongen wordt het prostitutieverbod op de agenda te zetten.

Wat vind jij?

Moeten we prostitutiebezoek strafbaar maken of niet? Wat zouden de gevolgen zijn van zo’n verbod? We horen graag hoe jij daar over denkt!