Jongeren uit het hele land spijbelen vandaag om actie te voeren in Den Haag tegen klimaatverandering. Ze eisen dat de politiek meer actie onderneemt om klimaatverandering tegen te gaan. Steun jij de klimaatspijbelaars?

Waarom protesteren de ‘klimaatspijbelaars’?

De jonge klimaatactivisten maken zich zorgen om klimaatverandering en de opwarming van de aarde.  Ze worden geïnspireerd door de Zweedse scholiere Greta Thunberg (16). Sinds augustus demonstreert ze iedere vrijdag voor een ambitieuzer klimaatbeleid, onder andere bij het parlementsgebouw in Stockholm. Dit doet Thunberg met een bord ‘Skolstrejk för klimatet’ (‘Spijbelen voor het klimaat’). De afgelopen weken kreeg haar protestactie internationale navolging.

350 wetenschappers

De actie van scholieren vandaag in Den Haag wordt ondersteund door 350 Nederlandse wetenschappers die in een open brief stellen dat de leerlingen groot gelijk hebben met hun eisen. De risico’s van klimaatverandering zijn volgens de ondertekenaars geen doemdenken maar een wetenschappelijk feit.

Leerplicht

Minister Slob van onderwijs vindt de klimaatactie van de scholieren sympathiek, maar zou liever zien dat ze niet onder schooltijd demonstreren. Toch zullen de klimaatspijbelaars niet direct een leerplichtambtenaar op hun dak krijgen. Scholen in Nederland mogen zelf bepalen hoe ze met incidenteel verzuim omgaan.

Wat vind jij?

Wat vind jij van de klimaatactie van de scholieren vandaag? We horen het graag van je!