Maatregelen om kinderen gezonder te maken werken niet. Nog steeds is én op de tien kinderen te dik. Onder de 18- tot 25-jarigen is het aantal dikke personen zelfs gestegen tot een kwart.


Geschrokken

Kindereetcoach Ingrid Viergever-Stieber schrikt van deze cijfers die vandaag gepresenteerd worden in de Jeugdmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek. “Ik had gedacht dat er intussen wel een kentering zou zijn, dat het nou eindelijk de goede kant op zou gaan. Niet dus”, zegt ze tegen RTL Nieuws.

Niet makkelijk

Van de jong volwassenen is bijna een kwart te zwaar. Volgens Viergever-Stieber is het ook niet makkelijk voor hen. “Ze verkijken zich er misschien op. Er zijn veel verleidingen, ze staan op eigen benen en moeten eigen beslissingen nemen, ook op het gebied van eten en financiën. Maar met alle informatie die er iover ongezond eten is, zou je toch denken dat er meer bewustzijn komt.”

Suikertaks

In in Groot-Brittannië is de invoering van extra belasting op suikerhoudende frisdranken om overgewicht terug te dringen een groot succes. Frisdranken met minder dan 5 gram suiker per 100 milliliter zijn vrijgesteld van de belastingverhoging. Frisdrankfabrikanten hebben halsoverkop hun drankjes aangepast om aan de belastingverhoging te ontkomen. Zo bevatten Britse Fanta en Sprite vorig jaar nog meer dan 8 gram suiker per 100 milliliter. Nu zit er minder dan 5 gram suiker in.

Vettaks

In Denemarken werd in 2011 een vettaks ingevoerd, maar na felle tegenstand van de bevolking is die weer afgeschaft. Voorstanders van de vettaks pleiten dat ongezond eten ontmoedigd zou moeten worden. Tegenstanders zijn van mening dat burgers zelf verantwoordelijk zijn voor hun eetgedrag en dat het geen taak van de overheid is zich met het privéleven van mensen te bemoeien.

Wat vind jij?

Is het een goed idee om in Nederland een suiker- en snacktaks in te voeren? Heb jij andere ideeën hoe we de jeugd weer een wat gezonder gewicht kunnen bezorgen? We horen het graag!