In het Stadskookboek Amsterdam gidst culinair journalist Mara Grimm ons door alle wijken van de stad, van de beste falafel en de lekkerste kroket tot een perfect gegaard duifje in een sterrenzaak.  ‘’Ik heb echt de diversiteit van Amsterdam willen benadrukken. Daarom zie je op de ene pagina een sterrenrestaurant en op de andere een couscous bar’’, vertelt Mara. Het is daardoor een boek voor elke portemonnee.

De restaurants in Amsterdam zijn de afgelopen jaren enorm veranderd.‘’het niveau is echt omhoog gegaan’’, vindt Mara. De kwaliteit van de restaurants is dus erg goed, maar je betaalt alsnog niet de hoofdprijs. Slechte ervaringen heeft Mara helaas ook. Zo werd ze wel eens heel erg misselijk na een diner. “Sommige restaurants hebben een geweldige PR maar vergeten hoe je lekker moet koken.’’ Gelukkig staan deze flops niet in het boek.

Mara heeft voor haar boek ook 25 topchefs van Amsterdamse restaurants geïnterviewd. ‘’Ik wilde eigenlijk een zo divers mogelijk beeld van de stad geven, en vroeg daarom aan de koks wat hun restaurant uniek maakte.’’ Ook vroeg ze naar hun manier van koken, en wat er voor hen de afgelopen jaren is veranderd. Zo zijn de restaurants tegenwoordig meer laagdrempelig dan vroeger. In het boek staan ook de lievelingsrecepten van deze koks, zodat we die thuis zelf kunnen uitproberen.

Ben je benieuwd naar Mara’s eigen lievelingsrestaurants en geheime adresjes? Luister het hele interview hier terug: